Recepty na "Štramberské uši"
 
Předkládám Vám několik receptů tak jak jsem je sesbíral a vyčetl. Co cukrář, to jiný recept. KTERÝ JE VLASTNĚ TEN PRAVÝ?
Přečtěte si i následující článek a posuďte sami, jak že to vlastně je!!!



I.
1 kg hladké mouky 4 hvězdičky badiánu
1 prášek do pečiva 25 hřebíčků
20 dkg medu bal.mleté skořice
bal. Anýzu
kg cukru, citrónová kůra
vejce
Na vále zpracovat těsto a nechat až dva dny odpočívat. Tence vyválet, vykrajovat kolečka, plechy hodně podmašťovat. Potom po jednom vytahovat z trouby a rychle je stáčet do kornoutů. Pro pěkný tvar uší je dáváme vhodné skleničky. Z 1 kg je asi 120 uší.

II.
1kg hl. mouky
50 dkg cukru
50 dkg medu
6 vajec 1 lžička vody
Koření: 3 lžičky skořice
6 hvězdiček badyánu
2 lžičky nového koření
50 kousků hřebíčku
Těsto se na vále vypracuje, přidá se mleté koření. V chladnu do druhého dne odpočívat. Pak rozválet a vykrajovat kolečka pečou se v horké troubě. Po zrůžovění se ihned stáčejí do kornoutků. Nesmí zvlhnout - uložit do sklenice a pod.

III.
60g másla
1,5 lžíce medu
40 dkg hl. mouky
50g cukru moučky
1 lžíce koňaku
Med s máslem rozpustíme při mírné teplotě. Po odstavení přidáme mouku, cukr a koňak a vymícháme hledké těsto. Nádobu s těstem postavíme na teplé místo (vodní lázeň). Z těsta nabíráme po malé lžičce, dáme na plech (vyložený alobalem a potřený tukem) a trochu roztlačíme. Těsto se při pečení ještě rozleje. Pečeme při 180°C asi 5 min. Do zlata upečené chvilinku počkáme, aby okraje zatvrdly a ihned stáčíme (přes měchačku) do tvaru uší nebo trubiček. Pokud placky ztvrdnou, dáme je na chvilenku do trouby. Ukládáme na suché místo, aby nenavlhly a nezměkly. Před podáváním je plníme šlehačkou.



Třetí světová válka kvůli uchu nevypukla
Štramberk
 
Když ve Štramberku na Novojičínsku nedávno vyhlásili soutěž o nejlepší štramberské ucho, někteří se trochu obávali, že klání vyvolá mezi pekaři velké soupeření. Naštěstí k žádnému boji ve městečku pod Trúbou nedošlo a porota si ochutnávání věhlasné perníkové pochoutky hezky užila.
S myšlenkou vyhlásit ucho přišel za starostou jeden z občanů. "Furt se hádáte, kdo peče nejlíp, tož okoštujte a rozhodněte," navrhl prý. Soutěž měla premiéru o víkendu v rámci Dnů města ve Štramberku. S blížícím se termínem uzávěrky ale organizátoři značně znervózněli. "Přihlásilo se méně lidí, než jsme očekávali. Už jsme plánovali, že nakoupíme uši od různých výrobců, aby vůbec bylo co hodnotit. Nakonec se ale nasbíralo dost soutěžících," oddychla si Věra Michnová ze štramberské radnice. Pekaři porovnali své umění ve dvou kategoriích. Vítěze vybrala jednak odborná porota složená ze zkušených pekařů a místních osobností, jednak široká veřejnost. Porovnávali celkem jedenáct anonymních vzorků nalámaných na kousíčky. Rozhodčí se soustředili hlavně na chuť a vzhled perníkových kornoutů. Odborná porota se nakonec vyslovila pro Martina Bára, který patřil mezi čtyři přihlášené profesionální výrobce. Verdikt však nebyl jednoznačný, porotci se rozhodli až po dvou kolech. U široké veřejnosti zvítězila Anežka Svobodová.
V odborné porotě zasedl i poslanec Pavel Hrnčíř z Bílovce na Novojičínsku. "Vítězný výrobek byl mým favoritem. Uši mám rád, ale ještě více si je oblíbila manželka s dětmi. Vždycky, když jedu do Štramberka, musím se vrátit se čtyřmi balíčky," prozradil Hrnčíř. Ucho číslo čtyři se nejvíce zamlouvalo i Vladimíru Manovi z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Mám rád vůbec všechny perníkové výrobky," řekl Mana. Jediný spor, který se tak kvůli uším rozhořel, byl způsob výroby. Lité uši, nebo válené? Štramberští se stále nemohou dohodnout, které jsou lepší. "Válené jednoznačně vyhrává," tvrdila bývalá poslankyně Pavla Jurková ze Štramberka.
 
A jak se vlastně uši vyrábějí? [doplněno snímky]